Verplichte AOV

Het is al een tijdje onderwerp van discussie: de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering voor ZZP’ers. Deze verplichte AOV is onderdeel van het in 2019 afgesloten pensioenakkoord en lijkt er nu echt te gaan komen.

Het is niet mogelijk voor de Belastingdienst om eenvoudig een splitsing te maken in zelfstandigen met en zonder personeel. Er kan wel onderscheid gemaakt worden tussen IB-ondernemers, DGA’s en resultaatgenieters. Deze laatste groep bestaat uit mensen die niet als ondernemer gezien worden voor de inkomstenbelasting, maar wel inkomsten als zelfstandige hebben. Denk aan postbezorgers of freelancers die naast hun baan in loondienst opdrachten doen.

Vooralsnog wordt de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering verplicht voor IB-ondernemers en meewerkende partners. DGA’s en resultaatgenieters lijken niet onder de verplichte AOV te komen vallen.

Onder deze kring van verzekerden vallen dus ook IB-ondernemers met personeel. Deze groep is op dit moment niet uit te zonderen van een verzekeringsplicht. Wel is tussen de regels door te lezen dat, als het uitvoeringstechnisch wél mogelijk is, IB-ondernemers met personeel alsnog buiten de kring van de verzekerden zouden kunnen komen te vallen.

Er komt ruimte voor een mogelijkheid om een opt-out in te bouwen. Iemand zou dan de mogelijkheid krijgen om uit het publieke AOV-stelsel te stappen als deze persoon een private verzekering afsluit “met ten minste dezelfde dekking en premie als de publieke variant”. Deze opt-out zal worden opgenomen als het “uitvoerbaar, betaalbaar, uitlegbaar en tijdig kan worden ingevoerd.”

De verplichte AOV voor ZZP’ers zal waarschijnlijk een wachttijd van één jaar kennen. Zelfstandigen moeten dus het eerste jaar van arbeidsongeschiktheid zelf overbruggen door in te teren op eigen geld of door hier een private verzekering voor af te sluiten.

De verzekering gaat uit van een uitkering van 70% van het laatstverdiende loon, waarbij het loon gemaximeerd is tot 143% van het wettelijk minimumloon. Een uitkering van 70% leidt dus tot een uitkering van maximaal het minimumloon. Bij arbeidsongeschiktheid wordt bekeken of de verzekerde met algemeen geaccepteerde arbeid nog in staat is om het wettelijk minimumloon te verdienen.

Een definitieve ingangsdatum voor de verplichte AOV is nog onbekend, maar dat hij er gaat komen lijkt een zekerheid. Uit verschillende berichten komt bovendien naar voren dat, als er op een lopende private AOV sprake is van bepaalde uitsluitingen deze AOV onveranderd voortgezet kan worden. Als er na de invoering van de verplichte AOV een private AOV met uitsluitingen wordt afgesloten lijkt het erop dat er vervolgstappen ondernomen moeten worden.

Wil je niet wachten op de verplichte AOV, maar wil je nu al zelf de arbeidsongeschiktheidsverzekering op een juiste manier regelen? Neem dan contact op en we bespreken de mogelijkheden.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Een paar keer per jaar sturen we een update over ontwikkelingen in de markt, wetenswaardigheden waar u zéker van op de hoogte wilt zijn.